Yoni äggens magiska värld

Det här är en blogg om yoni ägg. Eller jade ägg som de också kallas eftersom jade är det material som yoni äggen traditionellt var/är gjorda av. 

Jag träffar många som är nyfikna på yoni äggen men inte riktigt kommer sig för att göra något mer än att inhandla ett och sen….blir det liggande. Eller så är du som jag var. Testar att använda det och känner ingenting och sen…blir det liggande. Så min djupa intention här är att skriva om yoni äggen på ett sätt som gör att du blir aningen mer nyfiken på vad ett yoni ägg skulle kunna göra för dig. Som så många saker relaterat till vår yoni så handlar det om mer än njutning och sexualitet. Ja såklart innefattas njutningen! Ett yoni ägg kan verkligen betyda mycket för din förmåga att kunna njuta och ha en roligare, friare och mer njutningsfull sexualitet men…..det handlar om oändligt mycket mer. 

Idag älskar jag yoni ägg men det har jag inte alltid gjort. När jag hörde talas om ett yoni ägg första gången under en kurs i kvinnohälsa så blev jag nyfiken. Jag hade vid det laget ingen direkt relation till min yoni, hade någon sagt att jag kunde ha en relation till min yoni hade jag troligtvis inte riktigt förstått vad det betydde. Jag hade heller inte tänkt på att jag inte hade en relation till min yoni. Det här var mina första trevande steg. Och jag var nyfiken på det mesta. Testade ägget och kände absolut ingenting. Jag provade igen och igen. Kände ingenting och slutade efter ett tag. Det kanske inte var något för mig….Funkar de verkligen? Eller är det bara en myt? Eller är det något fel på mig?  Såna tankar besökte mig. Efter en tid var jag på någon föreläsning eller workshop där en entusiastisk lärare pratade om yoni ägget igen. Min nyfikenhet väcktes återigen varje gång.  Och jag provade igen. Fortfarande ingenting. Och så där såg det ut ett tag. 

Tills en dag när jag var i Italien och skulle leda ett yogaretreat. Jag hade börjat en ny yoni äggskurs och gjorde mina övningar utan att känna något. Men den här gången var jag mer okej med det. Det kändes ändå fint att få kontakt med min yoni, lyssna in om hon ville ha ägget. Det här var första gången jag blev guidad till att utforska med ett yoni ägg på ett sätt som var mer hedrande för min yoni. Att visa henne en respektfull, kärleksfull och hedrande attityd. Vilket inkluderar att inte föra in ägget om hon sa nej. Så jag kände nu mer nyfikenhet än krav och förväntningar. 

Och under en av de första dagarna av yoga retreatet så kände jag plötsligt någonting i min yoni när jag förde in ägget. Det pirrade till. Subtila och välbehagliga förnimmelser. Det var något nytt. Det var inte erotiskt, det var mer lugnt sensuellt. Väldigt subtilt och en blandad känsla av behag, lekfullhet, energi och sensualitet. En kontakt. Jag brukar skoja om att jag guidade det retreatet med hjälp av yoni ägget och till viss del är det sant. Mina barn och man var med under retreatet som jag höll i bergen i Italien, och även om det alltid har varit supermysigt att ha med sig familjen på retreat har jag också ibland känt att min energi inte riktigt räckt till för både yogaelever och familj. Jag gjorde en 15 minuters övning med ägget varje eftermiddag då jag ofta hade en energi-dipp , och något var det som gjorde att jag mådde så bra på eftermiddagarna, och var full av energi. Sen dess har jag fortsatt min resa med ägget och det har blivit en naturlig del i min ta-hand-om-mig-själv rutin. 

För mig handlar det först och främst om kontakten med min yoni. Att underhålla och fördjupa den. Sen kan det vara specifika saker som jag använder ägget till. Exempelvis att rensa något känslomässigt, fördjupa och förfina kontakten med muskler inne i vaginan, få energi innan jag ska undervisa eller föreläsa, känna min inre visdom/kraft eller som en ren ta-hand-om-mig-själv ritual. Egentid med min yoni. 

Eftersom vi lever i värld som kollektivt har en problematisk relation till sexualitet så finns det inte så många naturliga rum där relationen med vår yoni eller yoni ägg kommer på tal. Det skulle kunna vara den mest naturliga sak att prata om eller hur? Det har med vår hälsa att göra. Det har med vår energi att göra. Det har med vår kropp att göra. Vi pratar så väldigt mycket om det just kropp, hälsa och energi men just nu i vår tid inkluderas ännu inte vår yoni hälsa och sexualitet så ofta i dessa diskussioner. Även om det handlar om just hälsa. Med tanke på de patriarkala strukturer som vi levt i under en lång tid är det inte så konstigt. Och patriarkatet (obs strukturer, pratar inte om män här) har inte varit särskilt intresserat av att verkligen förstå den kvinnliga kroppen och allt den har att erbjuda. Inte varit så intresserad av att kvinnor har en egen relation med sin yoni. Och varken män eller kvinnor har uppmuntrats till att se sina kroppar som så extraordinära som de är, att förundras över allt som är möjligt där eller att se sin sexualitet som något väldigt naturligt och heligt. Inte smutsigt och skamligt. Vi påverkas som bekant av våra föräldrar och de påverkas av sina föräldrar osv så självklart bär vi på mer eller mindre av tidigare generationers programmering kring sexualitet och njutning. 

Så det är inte konstigt om det känns ovant och kanske läskigt att tänka tanken på att använda och öva med ett yoni ägg. Men kanske är du van att föra in andra saker i din yoni som en tampong? Ett yoni ägg förs också det in med ett snöre (jag rekommenderar tandtråd) så det är säkert att få ut igen. Värdefullt att veta är också att varken en tampong eller yoni ägg har någonstans att försvinna i din yoni, oavsett om du har kvar din cervix (livmoderhals) och livmoder eller inte. Det kommer inte kunna vandra någonstans i din kropp. 

Och det är okej att det känns ovant och kanske lite läskigt. Som många nya grejer kan kännas, speciellt de saker det inte pratas så mycket om. Ett område som vi kan känna oss nyfikna på, dragna till och vill veta mer om OCH samtidigt kan det kännas lite läskigt, motstånd,  krav, stress, press. Är det här ännu ett område där jag behöver prestera? Ännu ett område där jag riskerar att misslyckas?

För min egen del har övning i mindfulness och framförallt självmedkänsla som är en del av mindfulness varit till stor hjälp när jag närmat mig båda yoni äggs praktiken och hela min sexualitet. Något att hålla sig i, något stöttande och omhändertagande när det inte blivit som jag önskar eller hoppats på. 

En enkel definition av självmedkänsla är ”behandla sig själv på samma sätt som vi skulle behandla en god vän, speciellt när den vännen har det jobbigt”. 

Jag funderade mycket på det här när jag skapade min senaste online-kurs: YONI LOVE. Jag ville så gärna göra den lättillgänglig, och snäll. För jag vet hur lätt det är att prestation och strävan väcks. Av den anledningen har jag låtit självmedkänslan gå som en röd tråd genom kursen. 

Och min djupaste intention med den kursen är att du inte ska behöva känna att det är en prestationen. Inte ännu ett krav på dig själv. Där du ska fixas till, förbättras och bli perfekt. Nej. Vi har fått tillräckligt med sånt. 

Utan jag vill att du ska kunna komma hem efter en kanske utmanande dag på jobbet och känna att den kursen och alla dess övningar med eller utan ett yoni ägg i din yoni ger dig en möjlighet att slappna av, få vara, och få hand om dig själv. 

Din yoni är din. När du har en hedrande relation till henne så kommer hon känna sig betydligt mer trygg när/om du delar din sexualitet med någon annan. Och när hon känner sig trygg och hedrad…..är hon ofta villig att bjuda på väldigt mycket njutning. Och genom att fördjupa kontakten med vår yoni får vi också en fördjupad möjlighet att komma i kontakt med och aktivera vår sexuella energi som är vår livskraft. Som gör att vi kan känna oss mer levande, energi-fyllda och tillfredsställda.

Så varmaste välkommen till kursen YONI LOVE som kommer finnas tillgänglig här på hemsida någon gång i maj. Skriv upp dig på nyhetsbrevet här på sajten så får du info om när den släpps.