Om ägandeskap av sin egen njutning

Sen jag började jobba som sex- och njutningscoach  händer det ganska ofta att jag hamnar i spännande konversationer med personer av olika kön. Det verkar finnas ett stort intresse och behov att prata öppet om sexualitet, och då djupare än på en ytlig nivå. 

En observation jag gjort motiverar mig än mer att just stärka kvinnors kontakt med sig själva, med sin kropp och sin yoni. Det är konversationer jag haft med ett antal män. Senast för ett par veckor sen hade jag en konversation med en man som berättade att han saknar att kunna diskutera detta ämne med båda andra män och kvinnor. Det var tydligt att han hade en stor kunskap om den kvinnliga njutningsanatomin och att han var mycket mån om kvinnors njutning. Det jag reagerade på var när han sa: ”Jag tycker du ska satsa på att arbeta med män – så de kan lära sig hur de väcker en kvinnas fulla njutning till liv. Jag tror män är mer öppna och känner mindre skam”. 

Jag tror absolut att den här mannen menade väl. Han vill innerligt att kvinnor ska få uppleva en fördjupad njutning. Och även om jag gärna vill att alla män ska lära sig om kvinnors njutningsanatomi och bli mer inkännande och kunniga älskare (det finns stor kunskapsbrist hos många män) så är det något som skaver väldigt för mig med det han sa: att kvinnors fördjupade njutning skulle vara beroende av kunniga män. 

Nej. Det finns en annan väg. Där vi kvinnor kommer i direkt fördjupad kontakt och känner ägandeskap av våra egna kroppar och vår egen njutning. Den ges inte av någon annan. Njutningen bor inom dig. Du är källan till din njutning.  Kvinnors hälsa och kvinnors njutning har länge haft för lite prioritet. Det pratas för lite. Vi får för lite information. Att förlita sig på att någon annan ska komma och rädda oss, förlösa oss, känna vår kropp bättre än vad vi känner den själva etc andas patriarkat, förminskande och bortgivande av vår kraft. 

Att lära känna sin egen kropp på djupet, att lära känna sin yoni, få upptäcka henne och sin njutning helt utan krav har för min egen del betytt och fortsätter betyda så oändligt mycket – både en djupare form av avslappning och njutning och även så mycket mer än njutningen. En kontakt med en kraft och visdom som går bortom sinnet, som jag kan sjunka in i och få mod ifrån. 

Jag träffar ibland kvinnor som säger att ja men sex är inte så viktigt för mig, jag har så mycket annat som betyder mycket för mig i livet. Eller jag har ett ok sexliv, det räcker. Och jag kan förstå det. För normen kring sexualitet är fortfarande att utgå från den manliga kroppen och den manliga njutningsanatomin. Som ofta (inte alltid) fungerar annorlunda än kvinnors. Många kvinnor behöver mer tid, och kommer inte njuta så mycket av en snabb penetration. Då kanske man hellre hoppar över. Varför skulle man vilja ägna sig åt något som inte ger något eller inte så mycket? Men sexualitet och njutning kan vara så oändligt mycket mer än en kort snabb penetration. Jag ser det som en otroligt vacker gåva från naturen för att ge oss möjlighet att komma i kontakt med vår livskraft (som är samma sak som sexuell energi) , få energi, näring, känna lust till livet, och samhörighet. Helt enkelt göra oss mer levande. Lika viktig för hälsan som bra mat, träning och sömn. Men vi kan behöva omdefiniera vad njutning och sexualitet är. Så den just blir något som ger näring och inte tär och dränerar. 

Ett värdefullt steg är att kommer mer i kontakt med vår yoni och lära känna henne. Ett sätt att börja resan mot att skapa en fördjupad kontakt med sin yoni är att helt enkelt titta på de delar vi kan se, dvs vår vulva och alla dess magnifika delar. Har du gjort det någon gång? 

Om inte, kan jag varmt rekommendera dig att göra det. Män har ju som bekant sitt könsorgan hängande utanför kroppen vilket gör det naturligt för dem att se sitt och andra mäns könsorgan från allra första början. Jag tror det gör mycket för att skapa en relation till sitt kön. Vi kvinnor behöver göra något mer aktivt – ta fram en liten spegel eller mobilen – sätta oss i en viss position för att göra det möjligt att se vårt eget kön. 

För mig kom det med en stor aha- upplevelse. Att män har ju sett fler vulvor än vad jag har gjort! Jag blev nästa besatt av att utforska varje millimeter med blicken och genom att varsamt känna. Bara för att lära känna henne. Ge henne kravlös, vänlig och nyfiken uppmärksamhet.  Det här är ju en del av min kropp, helt galet att mina partners sett min vulva och in i min yoni mer än vad jag själv gjort. För mig har det varit en viktig del i att närma mig relationen med min yoni. Att lära mig att älska henne inklusive identifiera och omprogrammera en del av mina tidigare värderingar kring just hennes utseende. Vi blir ju matade av både det ena och det andra. Idag tycker jag att våra olika vulvor (för nu har jag sett många:) är bland det vackraste och mest magnifika som finns. 

Är vi i kontakt med vår yoni får vi också möjligheten att känna oss fria i vår kropp. Hur ska vi kunna känna oss fria i vår kropp och kunna acceptera vår kropp som den är om vi inte omfamnar, bebor och har en relation till HELA kroppen? 

Så om du känner dig inspirerad uppmuntrar jag dig till att hitta en plats där du kan vara helt ostörd, ta fram en lite spegel (när en sån med förstoringsglas i) eller din mobil. Sätt dig bekvämt tillrätta och börja med en kort meditation. Känn in din kropp. Känn in ditt andetag. Och sen börja med en annan form av meditation som involverar din blick. Titta på din yoni. Ta det varsamt. Välkomna och ta hand om de känslor som dyker upp. Det är ok om det är utmanande känslor som dyker upp. Det är inte konstigt om vi aldrig uppmuntrats till att bemöta vår yoni med värme, och kärlek. Ta din tid. 

Vill du utforska mer med guidning är du välkommen till Yoni Love och Pleasure 2.0. Läs mer under Kurser.